Blog

Rast online oglašavanja

Crna predviđanja vezana za online oglašavanje u svetu nisu se pokazala tačnima kako su to prognozirali pojedini stručnjaci. Rast online oglašavanja?

Crna predviđanja vezana za online oglašavanje u svetu nisu se pokazala tačnima kako su to prognozirali pojedini stručnjaci. Naravno to nije moguće tvrditi i za našu zemlju, jer kod nas je očito došlo do svojevrsnog zastoja. Razlozi tome možda leže u sve težem položaju naših firmi koje u velikoj većini nastoje što više uštedeti, pa se to odnosi i na ukupna ulaganja i u reklamiranje, daljnji razvoj i uvođenje informacionih tehnologija u svakodnevne poslove.

Međutim u zemljama koje su izašle iz recesije situacija je potpuno drugačija. Sve se više povećava ulaganje u online oglašavanje, a to pokazuju finansijski rezultati. Konkretno u SAD porast je u prvih šest meseci iznosio 11,3% više nego u istom periodu prošle godine sa trendom daljnjeg povećanja!

Postoje i izvesne razlike u prihodima prema vrsti usluga. Utvrđeno je da gotovo polovina prihoda dolazi od pretraživanja oglasa, tekstova i linkova koje firme koje poseduju pretraživače prodaju uz rezultate pretraživanja. Istovremeno prihodi od tzv. Dispay oglašavanja koje uključuje i video banner oglase rastu oko 16 posto!

Zanimljivo je da se kod nas nakon prvobitnog uzleta upotrebe interneta za oglašavanje zanimanje za tu vrstu oglašavanja u poslednje vreme smanjuje iako je to daleko jeftinije i profitabilnije od drugih načina oglašavanja. Radi li se tu samo o ekonomskoj krizi ili je u pitanju i nedostatak potrebne edukacije naših preduzetnika?

Vreme će pokazati...

Podelite sa prijateljima