Blog

Rast online oglašavanja

Crna predviđanja vezana za online oglašavanje u svetu nisu se pokazala tačnima kako su to prognozirali pojedini stručnjaci. Rast online oglašavanja?

Crna predviđanja vezana za online oglašavanje u svetu nisu se pokazala tačnima kako su to prognozirali pojedini stručnjaci. Naravno to nije moguće tvrditi i za našu zemlju, jer kod nas je očito došlo do svojevrsnog zastoja. Razlozi tome možda leže u sve težem položaju naših firmi koje u velikoj većini nastoje što više uštedeti, pa se to odnosi i na ukupna ulaganja i u reklamiranje, daljnji razvoj i uvođenje informacionih tehnologija u svakodnevne poslove.

Međutim u zemljama koje su izašle iz recesije situacija je potpuno drugačija. Sve se više povećava ulaganje u online oglašavanje, a to pokazuju finansijski rezultati. Konkretno u SAD porast je u prvih šest meseci iznosio 11,3% više nego u istom periodu prošle godine sa trendom daljnjeg povećanja!

Postoje i izvesne razlike u prihodima prema vrsti usluga. Utvrđeno je da gotovo polovina prihoda dolazi od pretraživanja oglasa, tekstova i linkova koje firme koje poseduju pretraživače prodaju uz rezultate pretraživanja. Istovremeno prihodi od tzv. Dispay oglašavanja koje uključuje i video banner oglase rastu oko 16 posto!

Zanimljivo je da se kod nas nakon prvobitnog uzleta upotrebe interneta za oglašavanje zanimanje za tu vrstu oglašavanja u poslednje vreme smanjuje iako je to daleko jeftinije i profitabilnije od drugih načina oglašavanja. Radi li se tu samo o ekonomskoj krizi ili je u pitanju i nedostatak potrebne edukacije naših preduzetnika?

Vreme će pokazati...

Podelite sa prijateljima

Konsultacije

Novi projekti

Atelje ukusaIgračke ZvrčkeSwiss Luxury Store4 urban kidsSkockaj SeSrebrni NakitRasadnik GardenPribor za pecanje

Blog

28.07.2020.
Internet reklamiranje

07.05.2020.
SEO optimizacija

03.03.2019.
Izrada internet prodavnice