Blog

Izrada web portala

U poslednje vreme smo svedoci naglog porasta broja web portala koji svojim vlasnicima donose primamljujuće zarade! Samim tim, sve više ljudi se interesuje za način, cenu izrade i održavanja web portala, pa ovde želimo da Vam predočimo moguća rešenja i okvirne cene...

Šta je web sajt a šta web portal ?

Najjednostavnije objašnjeno, web portal je veliki web sajt, koji ima daleko više opcija i informacija nego standardni web sajt, specifične uslove izrade, strukturu kao i server na kom se nalazi (zbog opterećenja usled ogromnog saobraćaja).

Sam način izrade web portala je dosta kompleksniji od izrade običnog web sajta pa je zato potrebno odvojiti i dosta više vremena za pripremu koncepta, dizajna i funkcionalnosti.

Na koji način se može napraviti web portal ?

Web portal se može realizovati na dva načina

OpenSource varijanta (jeftinija opcija)
  1. PREDNOSTI - jeftiji je za izradu jer se koristi već postojeći CMS koji se nadograđuje opcijama i preporučujemo ga za test projekat gde sa relativno manjim ulaganjem možete dobiti portal, testirati svoju ideju u praksi i videti da li ona donosi novac.
  2. MANA - uglavnom je jako teško prilagoditi sve želje OpenSource CMSu, što u praksi znači da izgled i funckionalnosti se ne najčešće ne mogu 100% poklopiti sa Vašom idejom bez većih prepravki...
  3. ZA ŠTA SE KORISTI NAJČEŠĆE - ovo rešenje je savršeno za news portale, odnosno portale koji objavljuju vesti.
Custom varijanta (kvalitetnija opcija)
  1. PREDNOST - kvalitet, stabilnost i sigurnost ovog rešenja su neuporedivo bolji od OpenSource varijante, a portal može da ima sve funkcije koje ste zamislili i da izgleda tačno onako kako ste ga zamislil. Ovo je jedino pravo rešenje ukoliko planirate da se ozbiljno bavite portalom.
  2. MANA - duži period izrade i viša cena.
  3. ZA ŠTA SE KORISTI - nema ograničenja.

Cena izrade web portala

Cena izrade web portala zavisi od toga da li imate pripremnjen projekat sa svim detaljima ili ga mi moramo praviti i na koji način želite da ga realizujete (OpenSource ili Custom varijanta).

U praksi nam najčešće dolaze klijenti sa detaljnom specifikacijom svih funkcija, na osnovu koje dajemo okvirnu cenu.

Pravu cenu je moguće dati tek nakon detaljnih konsultacija i projekta, ali okvirno OpenSource verzija može da se napravi i za 700 EUR dok custom opcija kreće od nekih 1000 EUR (naravno sve ovo zavisi od kompleksnosti Vašeg zahteva, ovo je cena za neko jednostavnije kvalitetno rešenje)

Vreme potrebno za izradu kreće od 30 dana za jednostavnije portale, dok komplikovaniji zahtevaju 60+ dana za izradu.

Održavanje portala se naplaćuje od 50 EUR/mesečno pa na dalje u zavisnosti od obaveza koje preuzmemo. Naravno ukoliko nemamo nikakvu obavezu, održavanje se ne naplaćuje.

Besplatne konsultacije

Ukoliko planirate da pokrenete svoj portal, mi Vam možemo ponuditi najbolja tehnička rešenja i najbolji odnos cena/kvalitet, a možete i pogledati naše reference pre nego što se odlučite za saradnju.

Za sve dodatne informacije nam pišite ili nas pozovite telefonom!

Podelite sa prijateljima